.

.

2009 m. kovo 19 d., ketvirtadienis

Las Fallas



















Tai pati didžiausia visos Valensijos ir jos srities šventė,nustelbianti visas kitas šventes. Pagrindiniai renginiai vyksta kovo 16-19 dienomis,bet šventė prasideda žymiai anksčiau. O pasiruošimas vyksta visus metus. Fajos tai meniškai pagamintos teminės skulptūrų kompozicijos iš medžio karkaso ir išfasonuotos sumirkyto popieriaus masės. Kompozicijose būna iki keliolikos žmonių skulptūrų ir jų aukštis pasiekia 12-15 metrų. Skulptūros yra humoristinės,pašiepiančios žmonių ydas. Šioms fajoms pagaminti išleidžiama daugybė pinigų. Iš viso jų pastatoma iki 600. Prieš kelis mėnesius iki šventės visuose Valencijos srities rajonuose išrenkamos tų metų gražiausios merginos ir mergaitės,vadinamos fajeros,bei srities gražuolė,vadinama vyriausia fajera. Išrinktosios gražuolės sudaro vyriausios fajeros svitą,o mergaitės jaunučių fajeros svitą. Šios svitos dalyvauja visuose organizuojamuose renginiuose. Sako jų suknelių kainos kosminės. Fajų šventės kulminacija yra kovo 19 diena. Vyksta iškilminga eisena. Nešamos gėlės prie Švenčiausios Mergelės bazilikos,kurios visas fasadas uždengiamas gelių kilimu.
Į pavakarį prasideda koncertai,linksmybės prie fajų. 24h fejerverkas. Fajos uždegamos,o su jomis sudega visos metų blogybės. Žmonės gatvėse,restoranuose,kavinėse,baruose toliau linksminasi iki paryčių. Nesudeginama tik viena išrinkta faja,kuri pristatoma į Fajų muziejų. Ir taip jau nuo 1935 metų.
Rekomenduoju nuvykti ten kovo mėnesį pamatyti svarbiausią ir įspūdingiausią Valensijos šventę,kuri tikrai paliks neišdildomą įspūdį. :)
Fotografuota-2007 kovas
Valencija-Ispanija